Toppturshelg Åre, Jämtland - medelnivå, 17-19/3 2023

Topptur är det nya svarta! Följ med oss på ett 2 dagars topptursäventyr där fokus ligger på själva upplevelsen och att få ut det mesta av varje dag! En fantastisk helg fylld med både upplevelser och nya erfarenheter! 

Helgen är för dig som redan har grundläggande kunskaper inom toppturande eller har gått en toppturs introkurs tidigare, har vana av att gå med stighudar, åka utför i opreparerad terräng och vill utvecklas vidare.

 • 17-19 mars 2023
 • Plats: Åre, Duved, Jämtland.
 • Mötesplats: Millestgården Eco Lodge, Duved

Topptur är det nya svarta! Följ med oss på ett 2 dagars topptursäventyr där fokus ligger på själva upplevelsen och att få ut det mesta av varje dag! En fantastisk helg fylld med både upplevelser och nya erfarenher! 

Helgen är för dig som redan har grundläggande kunskaper inom toppturande eller har gått en toppturs introkurs tidigare, har vana av att gå med stighudar, åka utför i opreparerad terräng och vill utvecklas vidare. 

Vi väljer det bästa topptursområdet för dagen, så att vi inte bara går upp och hasar ned, utan även får ta del den bästa åkningen som finns att tillgå. Vi varierar lutning, terräng och olika toppar under kursen för att vi ska kunna hitta bra skidåkning och vintefjällupplevelser vid varje tillfälle.

Under helgen bor vi på Millestgården Eco Lodge i Duved där helpension i form av frukostbuffé, lunchpaket och trerättersmiddag ingår.* Du kan njuta av en varm bastu efter en  hel dag ute i snön, och/eller nyttja vårat yoga/träningsrum för att maxa dagen.

Läs mer om upplägget och ta del av mer detaljerad information nedan. 

*Det går också jättebra att boka kursen utan boende och helpension. Se nedan för priser.

DAG 1:

Ankomstdag till Millestgården på eftermiddagen (cirka kl. 15-16), välkomstmöte cca kl. 16.30 där vi går genom helgens upplägg, förväntningar och all utrustning. Q&A tid. 

Innan middagen får du njuta av ett varm bastu eller använda vårt yoga/träningsrum.

På kvällen väntar dig en trerättersmiddag i restaurangen, och efter middagen gör vi en föreläsning om topptur och lavinsäkerhet för att kicka igång vår helg!

DAG 2:

Vi börjar dagen med en mysig frukost där vi förbereder våra lunchpaket. Efter detta börjar vi vår topptursdag där vi rör oss, och åker skidor, i varierad terräng. Målet är att hitta den bästa snön i området och något för de flesta smaker. Vi kombinerar flera olika åk och förhoppningsvis också toppar på en dag.

Vi kommer tillbaka till Millestgården på eftermiddagen i god tid, innan middagen, så du hinner att dusha, slappna av och vila. Kl. 18 väntar en trerättersmiddag och efter middagen gör vi en kort planering för nästkommande dag. 

En varm bastu och träningsrum väntar för dem som vill.

DAG 3: 

Upplägget för dag tre är samma som för dag två men vi byter miljö så att du får testa olika terräng och fjäll. Fokus ligger återigen på topptur, teknik, och förmågan att läsa terrängen men vi ska även passa att njuta av fjället och känna naturens närvaro medans vi är här.

Lunch äter vi ute, förhoppningsvis på någon fin topp med fantastisk utsikt. Vi avslutar vår dag i god tid för att du eventuellt ska hinna ta en dush och klä om på Millestgården innan vi säger hej-då!

Avslutningstid är cca kl. 15 på Millestgården men kan anpassas efter deltagarna och behov (t.ex. tågavgång).

 • 2 dagars topptur guiding
 • Topptursteknik, tips om skidteknik i offpist,
 • Genomgång av rätt vägval, terräng- och lutningsbedömning, orientering, samt grundläggande snö-, väder- och lavinkunskap
 • Boende i två nätter i enkelt rum med handfat på Millestgården Eco Lodge, Duved (om ni är ett sällskap, går det bra att bo i tvåbäddsrum). Meddela gärna i bokningen.
 • Helpension på Millestgården (2x frukostbuffé, 2x lunch i form av lunchpaket som du förbereder själv under frukosten, 2x trerättersmiddag (middagsbuffé)
 •  Två fantastiska dagar ute i fjället där fokus ligger på upplevelsen själv, inte tempo eller prestation
 • Toppturskidor med binding för topptur (eller splitboard)
 • Pjäxor för topptur och kompatibla med toppturskidor (eller snb skor)
 • Stighudar anpassade för skidor (eller splitboard)
 • Stavar
 • Lavinutrustning (spade, sond, transciever), ev. ABS backpack
 • Hjälm & goggles
 • Extra plagg (tunn dunjacka, extra handskar)
 • Vatten eller termos med varm dryck
 • snacks för dagen
 • kläder för skidåkning

 

Förbered dig gärna hemma genom att provpacka ryggsäcken, för att se att allt får plats.

Pris:

5.700 SEK (med boende och helpension)

3.500 SEK (utan boende och helpension)

Liftkort kan ev. tillkomma (ett enkelt åk) 

Egen transport eller samåkning till topptursplats.

Max antal platser: 6
Min antal platser: 3

Din guide för helgen är Simona- en certifierad topptursledare enligt Österrikiska Alpenvereins norm, utbildad svensk fjälledare och passionerad skidåkare med lång erfarenhet inom off-pist och topptur i både Sverige och Alperna. Simona har även tävlat klassiskt alpint men även inom friåkning (Freeride World Qualifiers).

Tidigare erfarenhet: Du är en bra skidåkare med bra kondis som klarar röda backar och att vara aktiv i 6 timmar per dag. Du har gått på topptur tidigare och har grundläggande kunskaper om kamraträddning och lavinförståelse. Du vill gå med en guide för ökad säkerhet och mervärde.

Åldersgräns: 15 år i målsmans sällskap

Topptursområde: Årefjällen eller runt Snasahögarna enligt aktuella väder- och snöförhållanden. Exakt plats och tid för topptursområde kommer att kommuniceras första dagen.

OBS! Programmet kan ändras på grund av aktuella väder- och snöförhållanden.