Toppturshelg - nybörjare

Topptur är det nya svarta!

Vi älskar att topptura lika mycket som vi älskar att åka off-pist och vi vet att du kommer älska det också!

Låt oss därför introducera dig i den bästa typen av skidåkning där du kan ta dig för egen maskin in i hjärtat av fjällen och till alla de toppar som du länge kikat på men aldrig varit på.

En topptur erbjuder oslagsbara upplevelser, skidåkning utan begränsningar av varken pister eller skidsystem. Upplev en nya värld där du hittar din egen väg genom de ospårade snön.

 • 10.-12. mars 2023
 • 31.mars -2. april 2023

Följ med oss på ett 2 dagars topptursäventyr där fokus ligger på att lära sig topptura och upptäcka vinterfjäll från en annorlunda perspektiv! Du kan förvänta dig en fantastisk helg fylld med både upplevelser och nya erfarenher!

Under helgen går vigenom de grundläggande principerna för topptur och offpiståkning, samt teknik, lavinsäkerhet, hur man väljer den rätta och säkraste vägen upp och ner, och hur man läser terrängen.

Vi bor vi på Millestgården Eco Lodge i Duved där helpension i form av frukostbuffé, lunchpaket och trerättersmiddag ingår.*

Ingen tidigare erfarenhet av topptur krävs, men du bör vara en god skidåkare (du kan åka röda backar) och har bra kondis för att orka vara ute hela dagen. Helgen passar också bra för dig som redan har tidigare erfarenhet med topptur men vill lära dig mer eller träffa likasinnande.

*Det går också jättebra att boka kursen utan boende och helpension. Se nedan för priser.

DAG 1:

Ankomstdag till Millestgården på eftermiddagen (cirka kl. 15-16), välkomstmöte cca kl. 16.30 där vi går genom helgens upplägg, förväntningar och allt utrustning. Q&A tid.

På kvällen väntar dig en trerättersmiddag i restaurangen, och efter middagen får du njuta av en varm bastu eller använda vårt yoga/träningsrum.

DAG 2:

Vi börjar dagen med en mysigt frukostbuffé där du också förbereder din lunchpaket. Efer detta åker vi till topptursområde som vi bestämde kvällen innan. Under dagen går vi igenom följande:

 • Topptursutrustning och hur man använder dem (ställa om skidutrustning från skidläge till gåläge, stighudar, stavar)
 • Topptursteknik ( hur man går på skidor med stighudar, den rätta gå-tekniken, övningar på att kunna byta riktning ( kick-turns, andra typer av turns)
 • Lavinsäkerhet: kort genomgång lavinutrustning och övningar med sond, spade, transciever.   
 • Topptur (halvdag)
 • Under dagen får du enklare tips om skidåkning offpist, offpist åkteknik, hur man väljer den rätta och säkraste vägen upp och ner, hur man läser terräng och mycket mer

Dagen spenderar vi ute på fjället och äter lunch ute. Vi kommer tillbaka till Millestgården på eftermiddagen i god tid, innan middagen, så du hinner att dusha, slappna av och vila. Kl. 18 väntar en trerättersmiddag och efter middagen gör vi en kort planering för nästkommande dag.

En varm bastu och träningsrum väntar igen för dem som vill.

DAG 3:

Vi börjar dagen med en mysigt frukost och efter frukosten packar vi vår lunch och utrusning och åker till topptursområde som vi bestämde kvällen innan.  Vi övar på allt som vi har lärt oss dagen innan. Idag ligger fokus på topptur, teknik, att läsa terrängen och njuta av fjällen och naturens närvaro.

Lunch äter vi ute, förhoppningsvis på någon fin topp med fantastisk utsikt. Vi avslutar vår dag i god tid för att du eventuellt kan hinna ta en dush och klä om på Millestgården innan vi säger hej-då!

Avslutningstid är cca kl. 15 på Millestgården men kan anpassas efter deltagarna och behov (t.ex. tåg avgång).

 • Erfaren topptursguide med lokal kännedom
 • Genomgång och träning av topptursteknik under båda dagarna (”kick-turns, andra typer av svängar, vägval, terräng- och lutningsbedömning, orientering, grundläggande snö-, väder- och lavinkunskap)
 • Genomgång av lavinutrustning och praktiska övningar
 • Boende i två nätter i enkelt rum med handfat på Millestgården Eco Lodge, Duved (om ni är ett sällskap, går det bra att bo i tvåbäddsrum). Meddela gärna i bokningen.
 • Helpension på Millestgården (2x frukostbuffé, 2x lunch i form av lunchpaket som du förbereder själv under frukosten, 2x trerättersmiddag (middagsbuffé)
 • Två fantastiska dagar ute i fjället där fokus ligger på upplevelsen själv, inte tempo eller prestation
 • Grundläggande tips om skidteknik i offpist
 • Toppturskidor med binding för topptur (eller splitboard)
 • Pjäxor för topptur och kompatibla med toppturskidor (eller snb skor)
 • Stighudar anpassade för skidor (eller splitboard)
 • Stavar
 • Lavinutrustning (spade, sond, transciever), ev. ABS backpack
 • Hjälm & goggles
 • Extra plagg (tunn dunjacka, extra handskar)
 • Vatten eller termos med varm dryck
 • snacks för dagen
 • kläder för skidåkning

 

Förbered dig gärna hemma genom att provpacka ryggsäcken, för att se att allt får plats.

Meddela oss gärna om du behöver hyra ut lavinutrustning. Vi hjälper dig gärna med detta.

5.700 SEK (med boende och helpension)

3.500 SEK (utan boende och helpension)

Liftkort kan ev. tillkomma (ett enkelt åk) 

Egen transport eller samåkning till topptursplats.

Max antal platser: 8
Min antal platser: 3

Din guide för helgen är Simona- en certifierad topptursledare enligt Österrikiska Alpenvereins norm, utbildad svensk fjälledare och passionerad skidåkare med lång erfarenhet inom off-pist och topptur i både Sverige och Alperna. Simona har även tävlat klassiskt alpint men även inom friåkning (Freeride World Qualifiers).

Tidigare erfarenhet: Ingen tidigare erfarenhet av topptur krävs, men du bör vara en god skidåkare (du kan åka röda backar) och har bra kondis för att orka vara ute hela dagen. Helgen passar också bra för dig som redan har tidigare erfarenhet med topptur men vill lära dig mer eller träffa likasinnade.

Åldersgräns: 15 år i målsmans sällskap

Topptursområde: Årefjällen eller runt Snasahögarna enligt aktuella väder- och snöförhållanden. Exakt plats och tid för topptursområde kommer att kommuniceras första dagen.

OBS! Programmet kan ändras på grund av aktuella väder- och snöförhållanden.